6 de febr. 2013

ASCENSIÓ AL GORRO FRIGI (1.153 m.) PER LA VIA NORMAL (Montserrat)

Gorro Frigi vist des del Camí Nou de Sant Jeroni

El Gorro Frigi és un cim montserratí rocós que es troba a la part oriental de la serra i que assoleix una alçada de 1.153 m. sobre el nivell del mar. És l´agulla més gran i destacada del Grup dels Gorros o de Sta. Magdalena (Magdalena Superior, l´Ullal de la Magdalena, la Magdalena Inferior i la Gorra Marinera ), i a un nivell per dessota el Trencabarrals.




Etimològicament el seu nom deriva de la seva semblança morfològica amb una gorra o barret frigi (lligadura consistent en una espècie de caputxa de forma gairebé cònica, però amb la punta corbada, confeccionada habitualment amb llana o foltre = drap gruixut ).

La primera escalada al Gorro Frigi per la que avui s´anomena la Via Normal o de descens, i que explicaré més endavant, la va dur a terme, el maig de 1.920, en Lluís Estasen i Pla, del Centre Excursionista de Catalunya (CEC ).


Lluís Estasen i Pla

Via Normal vist de la Miranda de les Magdalenes

En Lluís Estasen fou escalador, alpinista i esquiador de muntanya català, pioner d´aquests esports en molts indrets. Fou l´escalador més important de l´època d´entreguerres. Va introduir la tècnica del piolet i grampons a l´Estat Espanyol.


En Lluis Estasen escalant zona de Gorros l´any 1.922

Aquesta ascensió d´Estasen al Gorro Frigi marca una fita històrica de l´escalada a Montserrat, ja que es considera la primera escalada moderna que s´hi dur a terme.
És avui encara que hi trobem alguna escàrpia llarga que asseguraven les primeres escalades.




L´ascensió al cim del Gorro Frigi és segur i ben equipat, amb unes vistes excepcionals al monestir i a tot al massís en general.

ESTEM EN TERRITORI D´ESCALADORS PER LA QUAL COSA HEM DE SER RESPECTUOSOS, TANT PER MOURE´NS EN SILENCI COM TENIR CURA AMB LES CAIGUDES DE PEDRA.


escalant la Via Joan Marc

L´aproximació més curta és sortint des del Monestir.



Es pot pujar amb el funicular fins a Sant Joan i prendre el Cami Nou de Sant Jeroni; o bé pujant per Santa Anna i pel camí del Trencabarrals o una tercera opció que és pujar per Sant Miquel fins a Sant Joan, prendre el Camí Nou de Sant Jeroni, passant per sota de totes les Gorres, fins a arribar a la canal que hi ha entre la Magdalena Superior i el Gorro Frigi.



Comencem, doncs, a pujar per la canal. Ens trobarem dos passos equipats amb cadenes que ens permetran superar dos relleixos de roca molt llisa.






Passat aquest tram la canal té un fort pendent fins a arribar al coll, on trobem, ja, una primera cadena i cables per flanquejar un relleix (direcció Sud ).


 


Passarem per una zona herbosa i trobarem un altre tram de cadena que no té cap dificultat.



Arribem a la "berruga" característica del Gorro Frigi superant-la amb trams de cadenes primer i amb cables després, pel costat de la fissura, podent-nos assegurar en tot moment.
És la part més vertical i més espectacular de l´ascensió.









Sortim cap a la dreta, sempre amb molta cura a no fer caure pedres, trobant un altra tram de cadenes.





Resseguim les rampes finals, equipades en cables, i fent un flanqueix arribem al cim del Gorro Frigi ( 1.153 m. ) amb unes vistes impressionants i fantàstiques de tot Montserrat.











La meva primera ascensió al Gorro Frigi realitzada  l´1 d´abril de 2012 amb el JOSEP. A., L´ANNA, EL JOAN, LA CHARI, LA PILI, EL XAVIER, L´ALBERT, EL SERGIO, EL  J.M. GUITART, LA  NÚRIA, LA MARTA I EL RAMON.




segona ascensió realitzada el 12 de maig de 2013 amb el Jaume, la Miren, la Thais, el Josep Maria i una servidora

concert-tango-sorpresa en el cim del frigi  ( 12 de maig de 2013 )

7 comentaris:

  1. Ei, molt "guapa" l'explicació del blog, m'agradat bastant.
    Salut i en devant!

    ResponElimina
  2. moltíssimes gràcies joan!
    salut i muntanya!

    ResponElimina
  3. Ei gràcies per la foto i pels ànims! Quan tinguem el video ja us el farem arribar... Quin públic!!!!!

    ResponElimina
  4. ei Anna!! li vaig enviar per correu a l´helena totes les fotos que us vaig fer. no sé si les ha rebut bé.. dieu-me alguna cosa, ok??
    ja tinc ganes de veure el video!! ens ho vem passar genial!!
    una abraçada molt forta a les dues!!

    ResponElimina
  5. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  6. http://vimeo.com/69572389

    el vídeo promès! gràcies!!!!

    ResponElimina
  7. ostres anna! moltes gràcies!! si sortim el meu grup i tot jajaja.. quin dia més original vem tenir tots plegats. m´ha fet molta il-lusió de veure´l!!
    una pregunta: heu guanyat el premi??
    petons wapes!! i a veure si tornem a coincidir per aquests mons de Déu!!

    ResponElimina