29 d’oct. 2013

CAP DE LLIZET O GALLINA PELADA ( SERRA D´ENSIJA - BERGUEDÀ ). Pujant pel Torrent de les Llobateres i baixant per la Font Freda.


La Serra d´Ensija ( Prepirineu) es troba situada a la comarca del Berguedà i junt amb els Rasos de Peguera és inclosa en el Pla d´Espais d´interès Natural de la Generalitat de Catalunya.
Aquesta serra és un mirador extraordinari de l´Alt Berguedà. Des del seu cim més alt, Cap de Llizet o Gallina Pelada, de 2.322 m. d´alçada, es pot gaudir d´unes vistes espectaculars del Massís del Pedraforca i de la Serra del Cadí, cap a la vertent nord, i dels Rasos de Peguera i del Port del Compte cap a la vertent sud.


Massís del Pedraforca en primer terme i la Serra d´Ensija, al fons, vistes des del cim del Costa Cabirolera

La Serra d´Ensija vista des del cim del Pedraforca

Avui us proposo pujar al cim del Cap de Llizet o Gallina Pelada des del Torrent de les Llobateres, passant per La Creu de Ferro i pel Refugi Delgado Úbeda. Des del cim arribar-nos fins a Les Roques Blanques. Després baixar per Les Planelles, pel Torrent de la font de l´Orri i fins arribar a la Font Freda.



Deixarem el cotxe uns metres més amunt de la Font Freda, on hi ha lloc per estacionar, al costat de la carretera.
Per accedir-hi, abans d´arribar a Guardiola de Berguedà per la C-16, hem d´agafar la B-400 cap a Saldes i Gòsol. Passat Saldes es puja el Coll de la Trapa, on trenquem a l ´esquerra en direcció a la Pleta de la Vila, Vallcebre i a la Font Freda.

Després de deixar el cotxe, seguim uns metres carretera amunt (direcció Vallcebre), pel costat d´una barana de fusta.




Passat un torrent (el de Les Llobateres), ja trobem un pal indicador i la pista per on hem de seguir.
Cal dir que tot el recorregut està senyalitzat amb marques grogues i blanques.



Aquesta pista, primer, és força ampla.


Més endavant la pista en converteix en un sender molt ben fressat que creua unes quantes vegades el torrent, enfilant-se, després, pel mig del bosc.



El Pedraforca




Arribem a una petita vall on hi ha una bifurcació de camins. El de la dreta va al refugi Delgado Úbeda pel Torrent d´Ensija. Nosaltres prenem el de l ´esquerra, direcció a la Creu de Ferro, i que ens conduirà ben bé fins al Pla d´Ensija i als peus del Serrat Voltor. ( Ens trobem a la part més oriental de la Serra d´Ensija ).






Serrat Voltor



El camí segueix cap a la dreta on trobem un altre pal indicador: direcció cap al Cap de Llizet o Gallina Pelada, passant primer per La Creu de Ferro ( 2.279 m. ).





cim de La Creu de Ferro ( 2.279 m. )

Des d´aquí ja divisem el Cap de Llizet o Gallina Pelada.
Anem seguint les fites, travessem el Torrent d´Ensija i a baix, enmig d´una gran planície albirem el refugi Delgado Úbeda, arribant fins a ell per encarar l´últim tram per coronar el nostre objectiu d´avui.









A l´esquerra del refugi segueix el sender que puja fins al cim del Cap de Llizet o Gallina Pelada.
Les vistes des del cim diuen que són espectaculars. La boira, en aquest cas, ens ha fet una mica la guitza.





cim del Cap de Llizet o Gallina Pelada ( 2.322 m. )



Des del cim ens arribem fins a Les Roques Blanques ( 2.289 m. ). Potser aquest és el tram més maco de tot el dia. Es tracta d´una aresta, força aèrea, però molt ampla i gens exposada.







Desfem camí passant, de nou, pel cim del Cap de Llizet o Gallina Pelada i  pel refugi Delgado Úbeda fins a arribar al Pla d´Ensija on trobem un altre pal indicador, prenent el sender que baixa cap a la Font Freda.




Continuem caminant per una gran planície ( LES PLANELLES ). Al fons hi veiem un pal de ferro, i que és un punt de referència per trobar el camí que hem de seguir i que transcórrer pel Torrent de la Font de l´Orri.


al fons, a la dreta, es veu el pal de ferro (punt de referència)




A partir d´aquí ens endinsem dins del bosc fins a arribar a l´àrea d´esbarjo de La Font Freda i, per tant, el punt final de l´excursió d´avui.
En total haurem caminat uns 12 kms. aproximadament.





SORTIDA REALITZADA EL 8 DE SETEMBRE DE 2013 AMB EL JOSEP MARIA, LA MIREN I UNA SERVIDORA (ISABEL).



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada