17 de jul. 2012

VALLIBIERNA ( 3.067m. ) - TUCA CULEBRAS ( 3.062 m.)

El Vallibierna i la Tuca Culebras són dues muntanyes de 3.067 m. i 3.062 m., respectivament, que es troben a l´Alta Ribagorça, a la província d´Osca (Aragó), dins del Parc Natural Posets Maladeta.
Les dues muntanyes estan unides per una cresta, molt aèrea, d´uns 30 m. de llargada, anomenada "El pas del cavall", formada per roca calcàrea molt pulida, amb una caiguda de cents de metres ambdues bandes.

El pas del cavall es pot passar de diferents maneres, tot depèn de cadasqú.
El tradicional, i com indica el nom, és seure damunt la cresta, amb una cama a cada banda, i amb l´ajut dels braços, anar fent saltirons, com si es tractés d´anar a cavall.
Els agoserats, atrevits o valents la poden passar de peu, per damunt l´aresta.
També es pot passar dret, per la banda dreta de la cresta, si es ve del Vallibierna, agafant-se de mans a l´aresta, i adherint o posant els peus a les grietes de la roca.

PROHIBIT PELS QUE PATEIXEN DE VERTIGEN! el precipici és considerable!!

Si es puja en un dia clar, les vistes a l´Aneto i a les Maladetes són espectaculars!

L´itinerari recomenable a fer és el que comença des de la presa de Llauset (a uns kilòmetres més amunt del poble Aneto), on s´han de deixar els cotxes.
S´anirà vorejant el llac pel GR 11, fins trobar la bifurcació de camins: el de la dreta (que es per on es puja normalment), ens portarà per l´Ibon de Botornàs, pels de Vallibierna, pel gelat i al coll de Vallibierna, guanyant alçada suaument, fins que quedaran, aproximadament, 300 metres de desnivell on el pendent serà molt fort.
El camí que es deixa  a l´esquerra, és el que porta al Coll de Llauset, que és per on es baixarà després de fer els dos cims.

Abans d´arribar al cim del Vallibierna, però, s´haurà de crestejar uns metres.
Es passa el mític "Pas del cavall" arribant a l´altre 3.000: la Tuca Culebras!
Ara toca desgrimpar i una llarga baixada ens conduirà fns al Coll de Llauset, on, davant mateix i al fons de la vall ja treu el cap el llac del mateix nom. (punt de partida).



vorejant el llac de llauset pel GR 11

ibons de Vallibierna

Ibon Gelat

cim del Vallibierna ( 3.067 m. )

Pas del Cavall

Pas del Cavall

Pas del Cavall

prohibit pels que pateixen de vertigen !!

cim Tuca Culebras ( 3.062 m. )

desgrimpades

arribant al Coll de Llauset

Vall de Llauset, cap al punt de partida

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada