mapa de todoseandará.blogspot.com |
L´excursió comença en el poble de Capafonts.
A l´extrem nord-est del camp de Tarragona s´alça el massís de les muntanyes de Prades, un territori que destaca sobre les terres de l´entorn. I és al bell mig de la comarca del Baix Camp on es troba Capafonts, a una alçada sobre el nivell del mar de 751 metres.
El nom del poble probablement ve del llatí Caput fontis, lloc on hi ha el "cap de la font", amb referència al naixement del riu Brugent.
El poble se situa al turó que ocupa la part central de la vall. L´emplaçament en un terreny costerut condiciona la disposició dels carrers i explica el desnivell que hi ha entre les cases de la part baixa i les del cim. L´entremat dels carrers del poble és realment complex, com correspon a una població que s´ha anat formant aprofitant les irregularitats del terreny i salvant els entrebancs de la topografia.
Capafonts està situat a la carretera local TV-7041 que enllaça Alcover amb la C-14 entre Montblanc i Reus, o per la C-37 que ve de Valls.
La major part del recorregut passa per la Serra dels Motllats.
És una serra situada en els municipis de Capafonts i Vilaplana, en la comarca del Baix Camp, i el de Mont-ral, en la comarca de l´Alt Camp, amb una elevació màxima de 1.050 m.
És un mirador excepcional i ajuda a entendre els fenòmens geològics que han sofert les nostres muntanyes.
La massa kàrstica dels Motllats ha format coves, pous, roques foradades i profunds barrancs.
Els Motllats és una zona pedregosa i seca amb boscos de pins i alzines de les que abans s´obtenia carbó.
" HI NIEN ELS CORBS I LES ÀLIGUES QUE VEIEM VOLAR SEMPRE EN PARELLES, UN ANY I UN ALTRE. PODRIEM PENSAR QUE SÓN ELS MATEIXOS, PERÒ LA MORT ELS CANVIA. LA MORT AL CIM QUE NO ÉS CÒNIC PERÒ QUE TOCA EL CEL, AMB ELS BOSCOS PER FALDAR, FERÉSTECS, BELLS. POTSER ELS MOTLLATS SÓN EL PARADÍS DE LES PETITES BESTIOLES QUE PODEN IMITAR ELS ÀNGELS AMB LES ALES I DOMINEN EL CEL. ELLS SEMPRE ENS VEUEN QUAN CAMINEM RAN DE TERRA, CANSATS, AMB ELS NOSTRES BASTONS. NOSALTRES MORIM MOLT MÉS AVALL".
(Fragment dels Motllats d´Olga Xirinacs)
Comencem, doncs, l´excursió d´avui.
Deixem el cotxe a l´entrada de Capafonts. Al costat de l´església trobem el carrer Barceloneta. És un carrer molt costerut que dóna a la carretera TV-7041. Hem de baixar per ell i seguir uns metres per la carretera en direcció a Mont-ral i que és la mateixa per on hem passat amb el cotxe per arribar al poble.
Creuarem el Pont Nou i uns metres més amunt trobarem, a mà dreta, un indicador:
Capafonts des del Pont Nou |
Deixem la carretera i prenem aquest camí en direcció a la Roca Foradada. Haurem de creuar tres vegades una pista que serpenteja en la mateixa direcció. Trobarem algun sender que va cap a la dreta i que ignorarem.
Després de caminar uns quaranta minuts, aproximadament, arribem a la Roca Foradada.
És una paret de roca d´uns 10 m. d´alçària i que ha estat foradada per l´erosió, desgastant la roca i formant un arc natural.
El camí que hem de seguir cap a la cinglera de l´Escudelleta i cap als Motllats, passa per sota de l´arc. Des de la part posterior podem veure, per entre el forat, el poble de Capafonts.
Passat la Roca Foradada arribem als peus de la cinglera de l´Escudelleta.
Més amunt trobem una cruïlla de camins. Hem d´anar direcció a la Cova el Grèvol - Font Nova.
A partir d´aquí el camí planeja entre la cinglera de l´Escudelleta i el Barranc de la Pixera.
Trobarem un munt de balmes i coves, una al costat de l´altra i totes a la mateixa alçària.
Sota d´una balma es troba la Font de l´Escudelleta. L´aigua surt per una petita escletxa arran de terra per on surt un fil d´aigua que es recull en una petita concavitat excavada a la roca en forma de cullereta.
La Cova del Grèvol, però, és la més important i gran de totes, podent entrar per una de les seves cavitats.
Per la banda dreta del camí ens queda el Barranc de la Pixera, amb el seu salt d´aigua (només en temps de pluges).
És en aquest barranc que es produeix, a l´hivern, un fenòmen únic i de gran espectacularitat. Per a què es produexi, es necessiten tres ingredients: aigua, temperatures baixes i fort vent de mestral.
El mestral que passa per Capafonts primer, s´accelera quan puja encaixonat pel Barranc de la Pixera. Quan arriba al salt d´aigua, la força del vent enlaira l´aigua cap amunt, desafiant la gravetat i fent que la cascada vagi literalment al revés.
Les temperatures sota zero fan el reste, deixant tots els boixos i arbres coberts per veritables estalactites de gel. Si el fenòmen dura el temps suficient, el gel pot arribar a tenir un gruix considerable, formant unes escultures de gel impressionants. La blancor es pot veure des del poble.
fotos de la pàgina "el temps a muntanyes de Prades" (internet) |
Seguim en direcció a la Font Nova.
El camí es converteix en pista i molt planera.
Cruïlla de pistes i un altra barranc: el de l´Abeurada. Prenem la que va cap a la Font Nova.
Arribem a una esplanada. En un racó es troba la Font Nova (està indicat).
Deixem enrera la font i seguim per la pista fins a trobar una altra cruïlla de camins: un va cap a la creu trencada i l´altra, que és el que hem de seguir, cap al Pont de Goi.
No hi ha cap pèrdua. El camí està ben senyalitzat.
Arribem a l´espectacular Pont de Goi. Un altre pont natural que s´ha format per l´erosió que ha provocat l´aigua. Es troba a la part superior de la cinglera dels Motllats i que forma el Barranc de la Font Nova.
El camí passa, primer, per damunt del pont.
Després marxa cap a la dreta, fent una mena de revolt, i passant per sota.
Seguim baixant direcció a Capafonts fins a trobar el sender que va a la Cova de les Gralles. Aquí ens desviem cap a la dreta per més tard tornar a aquest punt i seguir cap a Capafonts i la Llúdriga.
Cova de les Gralles |
Pugem ben be pel mig del Barranc de la Font Nova.
Arribem a l´espectacular Cova de les Gralles.
La Cova de les Gralles és una balma emplaçada en el fons del Barranc de la Font Nova, aigües amunt de la Llúdriga. És un exemple claríssim de retrocés d´una vall fluvial per erosió regressiva, és a dir, la paret recula progressivament per acció, bàsicament, de les aigües i el glaç. Té un salt d´uns cinquanta metres, que raja en època de pluges i cau sobre un toll permanent d´aigües verdes. Tot el conjunt, envoltat d´una vegetació densa i de gran bellesa.
foto de Salomó Besora |
foto de Salomó Besora |
Desfem camí fins a trobar, de nou, el que porta cap a la Llúdriga i Capafonts.
Ens desviem,ara, per anar a veure la Font de la Llúdriga.
És la font més abundant de tot el perímetre dels Motllats. Neix a la vora del barranc que baixa des de la Font Nova, en un paratge ombrívol amb boixos d´altura considerable, entremig dels pins i d´una antigua plaça de carbonera. Proporciona l´aigua per al subministrament del poble i, a més, és el naixement del riu Brugent, que a partir d´aquest punt té un cabal continu. No s´estronca mai.
Reprenem camí cap a Capafonts fins a trobar un altre indicador que ens porta a Les Tosques. Recomenable recórrer aquest tram de riu per l´interès i per la bellesa extraordinària que té.
Tornem enrera fins a arribar a la pista, que ja no hem de deixar més, i que ens portarà a Capafonts, travessant primer la Riera de Ribatell, que es troba sota mateix del poble.
detall de la font de la Plaça Major de Capafonts |
FI DE L´EXCURSIÓ!!
REALITZADA EL DIVENDRES 29 DE MARÇ DE 2013 AMB EL JOSEP, LA MARI, L´ALBERT, EL JOSEP MARIA, L´ENRIC, LA THAIS, LA PILAR, LA ISABEL, LA GLÒRIA I UNA SERVIDORA.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada