23 de maig 2013

MOLETES D´ARANY - BARRANC DE LA COSCOLLOSA - PAS DEL ROMERET - EL PARRISSAL ( Els Ports )

Els Ports de Tortosa - Beceit (també dits Ports de Beseit, Ports de Tortosa, els Ports o lo Port ) és un massís muntanyenc situat a l´extrem oriental del sistema ibèric i que constitueix una zona de transició a la Serralada Prelitoral Catalana.




És una vasta zona molt muntanyosa que abasta més de 800 km2. El relleu és calcari, extremadament complex amb múltiples serres, pics, escarps, cingles i valls profundes.
Aquest massís es troba a cavall de Catalunya, Aragó i el País Valencià.


les Gúbies del Parrissal

La ruta que us proposo avui transcorre per la part mes occidental del massís ja dins l´Aragó, a la provincia de Terol, dins la comarca del Matarranya.
Aquesta comarca fa frontera amb la catalana del Montsià.
La ruta d´avui s´endinsarà lleugerament dins Catalunya, però la seva major part transcorre per terres aragoneses.


www.senderisme.tk

Cal dir, també, que aquesta excursió l´hem fet en dos dies, fent nit al refugi  Font Ferrera. Els Ports ens queden força lluny d´on vivim, per tant poder passar un cap de setmana complert per la zona ha estat el més adient per anar sense presses i gaudir al màxim d´aquest lloc tant bonic, desconegut per la majoria de nosaltres.
Dividim, doncs, l´itinerari en dos dies...

 * PRIMER DIA:
 Ens arribem al poble de Beceit i seguint les indicacions que condueixen a El Parrissal ens durà fins a una esplanada ( el Pla de la Mina ) on deixarem els cotxes. Aquí, doncs, comença la sortida !
La pista, barrada pels cotxes, va paral-lela al riu Matarranya.
Passarem per l´estret de la Fenallassa (un forat a la roca que permet el pas a la pista ).



Arribem a una àrea de pic-nic i a mà esquerra de la pista trobem un sender: el PR-TE153, que ens durà al Coll de la Balanguera i a les Moletes d´Arany.



Se suposa que hauriem de tenir unes vistes impressionants sobre el Matarranya i el congost del Parrissal però el temps ens fa la guitza: plou i trobem molta boira.




Arribem al Coll de la Balanguera on hi ha una bifurcació de camins. Prenem direcció  a Les Moletes d´Arany  per anar a buscar, després el GR-8.




Si es vol pujar al cim de l´Arany s´haurà d´anar al tanto de no passar de llarg, ja que el camí no passa pel costat.
Més endavant trobem un arc geotectònic força curiós.



Seguim el camí fins a arribar a una esplanada on trobem una cruïlla de quatre camins i una construcció de pedra. És el pouet de Borràs.




Al costat del pouet de Borràs, un indicador que posa "refugi Font Ferrera ". Agafem aquest camí que transcorre per prats i pel costat de les ruïnes del Mas Maçana.
A uns metres més endavant el camí comença a baixar, amb un fort pendent, pel barranc de l´Espasa, fins a arribar a la llera del riu.



Anirem per la llera del riu avall fins a trobar, a mà esquerra, un sender senyalitzat amb estrelles blaves (travessa Estels del Sud) i pintat en una roca el nom del refugi on pernoctarem: Refugi Font Ferrera.






El camí puja de valent, agafant de seguida una considerable alçada i tenint una bona perspectiva del Matarranya i de les Gúbies del Parrissal. (lloc per on passarem el segon dia).





Més amunt, el sender es suavitza, passant per entremig de boscos nets i falgueres gegants.




Trobarem a la nostra dreta el teix de la Coscollosa, declarat arbre monumental.




Ens anem aproximant al barranc de la Coscollosa per uns paratges magnífics.




Arribem a l ´entrada del barranc. Ara és qüestió d´anar remuntant-lo fins al Prat d´en Rubera on hi ha el Xalet del Rei.
Trobarem passamans i graons de ferro clavats a la roca que ens ajudaran a superar algun tram del barranc.






xalet del rei

Davant del Xalet del Rei hi ha una cruïlla de pistes. Prendrem la de la dreta que ja no la deixarem fins a arribar al refugi Font Ferrera ( refugi de la FEEC - 1.200 m. d´altitud ).







* SEGON DIA:

Desfem el camí del dia anterior fins a arribar, de nou, a la llera del riu, on està senyalitzat el camí que puja cap al refugi.






Anem riu avall, no deixant en cap moment les marques dels Estels del Sud.
Passem pel Pont de la Guimerana o Pas de l´Aüt (congost d´uns 2 m. d´ample ).


www.senderisme.tk

A partir d´aquí seguim riu avall sortejant grans blocs de pedra, travessant varies vegades el riu, passant per entremig de boixos i pins fins a arribar el què seria el final de Les Gúbies del Parrissal ( a la nostra esquerra) i el final del Pas del Romeret ( a la dreta ).






final de les Gúbies del Parrissal

El congost de les Gúbies del Parrissal és profund i estret, amb unes altíssimes parets a banda i banda que ha excavat el riu Matarranya al cap dels anys.


franclips:blogspot.com.es

franclips:blogspot.com.es

Antigament existien unes passarel-les per poder travessar aquesta part tan estreta del congost, però les avingudes periòdiques de les aigües del Matarranya s´han encarregat de fer-les desapareixer.
Així que per evitar transitar per l´interior de l´estret, l´any 2.007 es va recuperar el Pas del Romeret que antuvi era utilitzat pels boscaters per accedir a la capçalera del riu, i que remunta la zona coneguda com a Gúbies del Parrissal, per tornar a enllaçar, uns 800 m. més avall amb el Matarranya.

El Pas del Romeret està equipat en cadenes fraccionades a mode de línia de vida, amb graons de ferro i passamans.







balcó a les Gúbies del Parrissal







Passat el Pas del Romeret arribem, de nou, a la llera del riu i al principi del congost de les Gúbies del Parrissal.



En un costat podem veure una gran roca de pedra tosca que degota. És anomenada com Els Degollats.




A partir d´aquí entrem a la zona anomenada El Parrissal. Consisteix en baixar per la llera del riu, a vegades per dins i a vegades per sobre d´unes passeres de fusta que estan clavades a la roca i que ens permet avançar, pels trams on hi ha aigua, sense mullar-nos.
Travessem diverses vegades el Matarranya, seguint les estrelles blaves dels Estels del Sud.










Ja només ens queda enfilar la pista que ens conduirà al Pla de la Mina, on el dia anterior hem deixat els cotxes, passant per l´àrea de pic-nic i per l´estret de la Fenallassa.





SORTIDA REALITZADA ELS DIES 4 I 5 DE JUNY DE 2.011 AMB EL VICENÇ, L´EULÀLIA, EL JOSEP MARIA, L´ELVIRA, EL JOSE, LA LALI, EL JOSEP, LA MARI, LA RAQUEL , EL LLUIS, L´ENRIC, LA ISA I UNA SERVIDORA.

UN RECORD AL GRUP "PANTERES GROGUES" AMB ELS QUI VEM COMPARTIR UNA NIT AL REFUGI FONT FERRERA..

3 comentaris:

  1. el mundo de Inuk es como la montaña en los astros

    ResponElimina
  2. Todas tus aventuras y escaladas a los mundos altos
    muestran tus habilidades y energías como un encanto
    recorres increíbles alturas y senderos mágicos
    que representan tu nombre Inuk como una montaña en los astros.

    ResponElimina
  3. Youtube - Videoslots.cc
    youtube. Youtube. Youtube. Youtube. YouTube. deccasino Youtube. youtube. youtube. 1xbet korean youtube. youtube. youtube. youtube. youtube. youtube. youtube. youtube. youtube. youtube. youtube. youtube.youtube. youtube. youtube. youtube to mp4 youtube. youtube. youtube. youtube. youtube. youtube. youtube. youtube. youtube. youtube.

    ResponElimina