El Taga (2.040 m.) és una muntanya del Ripollès. És a la Serra Conivella i separada de la Serra Cavallera per la portella d´Ogassa.
Encara que no és una muntanya gaire alta, la seva posició dominant sobre les valls del Fresser i del Ter el fa un punt de referència de la comarca. A més és un mirador excel-lent dels cims del Pirineu, des del Puigmal al Canigó.
Els municipis més propers són Bruguera, Ribes de Fresser, Pardines i Ogassa al qual pertany.
El Taga serà el punt més alt de la travessa que us proposo avui.
La ruta d´avui és lineal, amb inici a l´estació de la RENFE de Ribes de Fresser i final a la Colònia Molinou, al costat de Campdevànol.
L´ascensió al Taga la fem per la Collada del Menter, els Plans i la Serra de Conivella. Es baixa fins el Coll de Jou pel Pla de Cabanes. Es continua per la Serra de St. Amand fins al Pla de Pena ( en aquest punt podem decidir si volem pujar fins al cim de St. Amand ). Es continua baixant fins a St. Julià de Saltor i des d´aquí i prenent el GR-3 pel Coll de Saltor, Serrat de Corones fins a arribar a la Colònia Molinou.
El recorregut és d´uns 20 kms. aproximadament ( si es puja al cim de St. Amand hem de sumar un parell o tres de quilòmetres més). Tindrem un desnivell de pujada d´uns 1.300 m. i uns 1.500 m. de baixada.
Com que és una sortida lineal deixarem un cotxe a la Colònia Molinou i pujarem amb els altres fins a Ribes de Fresser, on a l ´entrada mateix i a mà dreta trobem l´aparcament de l´estació de la RENFE, al costat mateix del Riu Fresser.
Comencem a caminar i ho fem travessant la via del tren i enfilant camí amunt marcat com "xarxa d´itineraris saludables".
Els primers metres són un pèl enrebassats perquè transcorren pels carrers del poble. Hem de pujar per tot un seguit d´escales que ens porten d´un carrer cap a l´altre de més amunt fins a arribar a un d´ells, a mà dreta, sense sortida i que s´acaba amb una mena de placeta o rotonda. Davant mateix tenim el corriol que hem de prendre. Primer puja per entre el bosc. Després s´arriba a una carretera i a uns 150 metres més amunt, després de passar pel costat d´una masia i d´un revolt, agafem la pista que ens porta fins a la Collada del Menter.
Ribes de Fresser |
Arribem a la Collada del Menter. A la nostra esquerra hi trobem el primer búnquer. Ens hi acostem.
Coll del Menter. Tapada amb troncs la que havia estat l´entrada al búnquer |
A la dreta de la Collada, un rètol que ens marca la direcció que hem de prendre per anar cap al Taga.
Uns metres més amunt, després d´un revolt, a la nostra esquerra i mig amagat per la vegetació trobem el segon búnquer.
Continuem pista amunt. A mà esquerra veiem un rètol que ens indica la ruta de la Vall de Ribes. L´ignorem. Seguim fins a arribar als Plans de Conivella.
Plans de Conivella, Serra de Conivella |
A partir d´aquí deixem la pista i ens enfilem per un camí molt fressat, senyalitzat amb marques vermelles i grogues. Pugem, i de valent, cap a la Serra Conivella, passant pel Pla de les Eugues, que en aquesta època és una catifa de flors.
Després d´un merescut descans i gaudint de l´entorn i del paisatge seguim pujant, amb fort pendent, fins al cim del Taga ( 2-040 m. ). El camí no té pèrdua. Està molt fressat. Com a punt de referència, el filat de les
vaques.
Després de fer cim i fer les fotos oportunes baixem en direcció cap a la portella d´Ogassa i la Serra de Cavallera fins a trobar un camí a la nostra dreta.
la Portella d´Ogassa i la Serra Cavallera al fons a la dreta |
Prenem aquest camí que ens portarà a Coll de Jou passant pel Pla de Cabanes.
Pla de Cabanes |
Coll de Jou |
El Coll de Jou (jou significa "unió") uneix el Puig de St. Amand, al sud, amb el Taga, al nord, majestuós i pelat com a conseqüència de l´ancestral activitat ramadera. La carretera que el travessa comunica Ogassa, Bruguera i Ribes de Fresser.
Una mica més avall de Coll de Jou hi trobem el refugi lliure St. Jordi.
refugi lliure St. Jordi |
el Taga i Coll de Jou des de la Serra de St. Amand |
Al mateix Coll de Jou, i passada una tanca per vaques, just al costat d´un filat comencem a remuntar prat amunt. De moment no hi ha camí. La pujada és forta. Després veurem un corriol que s´endinsa per la fageda en diagonal a la dreta.
A partir d´aquest punt unes marques vermelles ens ajuden a seguir el camí. Seguim aquest corriol que puja suau. Passem pel costat d´uns murs rocosos fins a arribar al Pla de Pena, on hi ha un magnífic prat.
Pla de Pena |
Si seguim en direcció est, trobarem el corriol que va pel mig del bosc (molt fressat) i que porta al cim del Puig de St. Amand.
cim del Puig de St. Amand |
Des del Pla de Pena i a la mateixa direcció que prenem el corriol que va cap al cim de St. Amand, en trobem un altre (una mica amagat per la vegetació) que baixa cap a St. Julià de Saltor. Hem de seguir per aquest segon. Una mica més avall trobem una tanca. Hem de passar a l´altra banda per continuar. També veiem un camí que puja cap a l´esquerra. Va a parar, també, al cim de St. Amand (és més directe que passant pel Pla de Pena).
tanca que hem de passar per continuar cap a St. Julià de Saltor |
camí que puja més directe cap al Puig de St. Amand |
Seguim baixant i ens trobem una espècie de canal força dreta i amb pedra esmicolada que fa que haguem d´anar amb molt de compte a no relliscar.
Seguim camí avall. Ara toca fer una "parada obligatòria". A la nostra dreta hi ha un faig centenari de considerables dimensions.
Arribem a un collet on trobem un bidó partit per la meitat on es recull aigua pels animals.
En aquest punt trobem dos corriols. Prenem el que està marcat amb senyals vermells i que no deixarem fins a arribar a St. Julià de Saltor.
St. Julià de Saltor |
Ens dirigim cap al Coll de Saltor ( 1.394 m. ) on hi ha una cruïlla de camins.
Sota mateix de la pista on es troben aquests indicadors, i al costat del filat, surt un corriol que hem d´agafar: és el GR que seguirem fins a arribar a la Colònia Molinou ( Campdevànol ).
Caminem els primers metres, fins a enllaçar la pista, per mig d´una fageda. Aquesta pista volta el turó de Corones de 1.516 m. d ´altitud.
turó de Corones vist des de St. Julià de Saltor |
Passem pel costat del mas Corones, ara abandonat.
mas Corones |
Més avall, unes antenes i un repetidor i un indicador que hem de seguir.
Des d´aquí, i a baix a la vall, je veiem Campdevànol.
Seguint el GR passem per l´anomenat Pas del Cargol, un pas natural adequat amb graons per facilitar l´accés. Hi trobem una tanca metàl-lica. A la paret, unes plaques conmemoratives.
Pas del Cargol |
Passem pel costat de les ruïnes de la casa de Sant Martí de Dalt. ( ens queda a la nostra dreta ).
Més endavant, la Font de Sant Martí.
ruïnes de Sant Martí de Dalt |
Font de St. Martí |
Passem pel Collet de Capdevila i per un prat de pastures.
Travessem el riu i ja només ens queda arribar a la Colónia Molinou, i per tant, punt final de la travessa d´avui.
Cal esmentar que des del Coll de Saltor fins la Colònia Molinou el camí també està senyalitzat amb marques grogues. És l´anomenat ITINERARI DE NATURA DE ST. JULIÀ DE SALTOR.
SORTIDA REALITZADA EL 26 DE MAIG DE 2013 AMB LA MIREN, LA ROSA, L´ENRIC, EL MAURI, EL MIQUEL, LA MERCÈ, LA RAQUEL, EL JOSE, EL JAUME, EL JOSEP MARIA I UNA SERVIDORA (ISABEL)
Fantàstica ruta i molt bon reportatge!! Una pregunta: quantes hores vau tardar en realitzar tota la ruta?
ResponElimina