9 de juny 2013

TRAVESSA RIBES DE FRESSER - TAGA - SERRA DE ST. AMAND - ST. JULIÀ DE SALTOR - COLÒNIA MOLINOU ( Campdevànol )


El Taga (2.040 m.) és una muntanya del Ripollès. És a la Serra Conivella i separada de la Serra Cavallera per la portella d´Ogassa.
Encara que no és una muntanya gaire alta, la seva posició dominant sobre les valls del Fresser i del Ter el fa un punt de referència de la comarca. A més és un mirador excel-lent dels cims del Pirineu, des del Puigmal al Canigó.
Els municipis més propers són Bruguera, Ribes de Fresser, Pardines i Ogassa al qual pertany.


El Taga serà el punt més alt de la travessa que us proposo avui.

La ruta d´avui és lineal, amb inici a l´estació de la RENFE de Ribes de Fresser i final a la Colònia Molinou, al costat de Campdevànol.
L´ascensió al Taga la fem per la Collada del Menter, els Plans i la Serra de Conivella. Es baixa fins el Coll de Jou pel Pla de Cabanes. Es continua per la Serra de St. Amand fins al Pla de Pena ( en aquest punt podem decidir si volem pujar fins al cim de St. Amand ). Es continua baixant fins a St. Julià de Saltor i des d´aquí i prenent el GR-3 pel Coll de Saltor, Serrat de Corones fins a arribar a la Colònia Molinou.







El recorregut és d´uns 20 kms. aproximadament ( si es puja al cim de St. Amand hem de sumar un parell o tres de quilòmetres més). Tindrem un desnivell de pujada d´uns 1.300 m. i uns 1.500 m. de baixada.


Com que és una sortida lineal deixarem un cotxe a la Colònia Molinou i pujarem amb els altres fins a Ribes de Fresser, on a l ´entrada mateix i a mà dreta trobem l´aparcament de l´estació de la RENFE, al costat mateix del Riu Fresser.
Comencem a caminar i ho fem travessant la via del tren i enfilant camí amunt marcat com "xarxa d´itineraris saludables".




Els primers metres són un pèl enrebassats perquè transcorren pels carrers del poble.  Hem de pujar per tot un seguit d´escales que ens porten d´un carrer cap a l´altre de més amunt fins a arribar a un d´ells, a mà dreta, sense sortida i que s´acaba amb una mena de placeta o rotonda. Davant mateix tenim el corriol que hem de prendre. Primer puja per entre el bosc. Després s´arriba a una carretera i a uns 150 metres més amunt, després de passar pel costat d´una masia i d´un revolt, agafem la pista que ens porta fins a la Collada del Menter.


Ribes de Fresser




Arribem a la Collada del Menter. A la nostra esquerra hi trobem el primer búnquer. Ens hi acostem.


Coll del Menter. Tapada amb troncs la que havia estat l´entrada al búnquer

Aquest búnquer, juntament amb uns altres 4.500 escampats pel Pirineu, va ser construit per soldats treballadors de l´exèrcit de Franco, entre el 1.944 i el 1.958, en previsió d´una possible invasió aliada que expulsés el règim feixista.


A la dreta de la Collada, un rètol que ens marca la direcció que hem de prendre per anar cap al Taga.



Uns metres més amunt, després d´un revolt, a la nostra esquerra i mig amagat per la vegetació trobem el segon búnquer.




Continuem pista amunt. A mà esquerra veiem un rètol que ens indica la ruta de la Vall de Ribes. L´ignorem. Seguim fins a arribar als Plans de Conivella.


Plans de Conivella, Serra de Conivella




A partir d´aquí deixem la pista i ens enfilem per un camí molt fressat, senyalitzat amb marques vermelles i grogues. Pugem, i de valent, cap a la Serra Conivella, passant pel Pla de les Eugues, que en aquesta època és una catifa de flors.








Després d´un merescut descans i gaudint de l´entorn i del paisatge seguim pujant, amb fort pendent, fins al cim del Taga ( 2-040 m. ). El camí no té pèrdua. Està molt fressat. Com a punt de referència, el filat de les
vaques.













Després de fer cim i fer les fotos oportunes baixem en direcció cap a la portella d´Ogassa i la Serra de Cavallera fins a trobar un camí a la nostra dreta.




la Portella d´Ogassa i la Serra Cavallera al fons a la dreta


Prenem aquest camí que ens portarà a Coll de Jou passant pel Pla de Cabanes.


Pla de Cabanes

Coll de Jou

El Coll de Jou (jou significa "unió") uneix el Puig de St. Amand, al sud, amb el Taga, al nord, majestuós i pelat com a conseqüència de l´ancestral activitat ramadera. La carretera que el travessa comunica Ogassa, Bruguera i Ribes de Fresser.
Una mica més avall de Coll de Jou hi trobem el refugi lliure St. Jordi.


refugi lliure St. Jordi

el Taga i Coll de Jou des de la Serra de St. Amand

Al mateix Coll de Jou, i passada una tanca per vaques, just al costat d´un filat comencem a remuntar prat amunt. De moment no hi ha camí. La pujada és forta. Després veurem un corriol que s´endinsa per la fageda en diagonal a la dreta.
A partir d´aquest punt unes marques vermelles ens ajuden a seguir el camí. Seguim aquest corriol que puja suau. Passem pel costat d´uns murs rocosos fins a arribar al Pla de Pena, on hi ha un magnífic prat.





Pla de Pena

Si seguim en direcció est, trobarem el corriol que va pel mig del bosc (molt fressat) i que porta al cim del Puig de St. Amand.




cim del Puig de St. Amand

Des del Pla de Pena i a la mateixa direcció que prenem el corriol que va cap al cim de St. Amand, en trobem un altre (una mica amagat per la vegetació) que baixa cap a St. Julià de Saltor. Hem de seguir per aquest segon. Una mica més avall trobem una tanca. Hem de passar a l´altra banda per continuar. També veiem un camí que puja cap a l´esquerra. Va a parar, també, al cim de St. Amand (és més directe que passant pel Pla de Pena).


tanca que hem de passar per continuar cap a St. Julià de Saltor

camí que puja més directe cap al Puig de St. Amand

Seguim baixant i ens trobem una espècie de canal força dreta i amb pedra esmicolada que fa que haguem d´anar amb molt de compte a no relliscar.



Seguim camí avall. Ara toca fer una "parada obligatòria". A la nostra dreta hi ha un faig centenari de considerables dimensions.





Arribem a un collet on trobem un bidó partit per la meitat on es recull aigua pels animals.



En aquest punt trobem dos corriols. Prenem el que està marcat amb senyals vermells i que no deixarem fins a arribar a St. Julià de Saltor.


St. Julià de Saltor


Ens dirigim cap al Coll de Saltor ( 1.394 m. ) on hi ha una cruïlla de camins.




Sota mateix de la pista on es troben aquests indicadors, i al costat del filat, surt un corriol que hem d´agafar: és el GR que seguirem fins a arribar a la Colònia Molinou ( Campdevànol ).




Caminem els primers metres, fins a enllaçar la pista, per mig d´una fageda. Aquesta pista volta el turó de Corones de 1.516 m. d ´altitud.




turó de Corones vist des de St. Julià de Saltor

Passem pel costat del mas Corones, ara abandonat.


mas Corones

Més avall, unes antenes i un repetidor i un indicador que hem de seguir.





Des d´aquí, i a baix a la vall, je veiem Campdevànol.




Seguint el GR passem per l´anomenat Pas del Cargol, un pas natural adequat amb graons per facilitar l´accés. Hi trobem una tanca metàl-lica. A la paret, unes plaques conmemoratives.


Pas del Cargol


Passem pel costat de les ruïnes de la casa de Sant Martí de Dalt. ( ens queda a la nostra dreta ).
Més endavant, la Font de Sant Martí.


ruïnes de Sant Martí de Dalt

 Font de St. Martí 

Passem pel Collet de Capdevila i per un prat de pastures.





Travessem el riu i ja només ens queda arribar a la Colónia Molinou, i per tant, punt final de la travessa d´avui.





Cal esmentar que des del Coll de Saltor fins la Colònia Molinou el camí també està senyalitzat amb marques grogues. És l´anomenat ITINERARI DE NATURA DE ST. JULIÀ DE SALTOR.





SORTIDA REALITZADA EL 26 DE MAIG DE 2013 AMB LA MIREN, LA ROSA, L´ENRIC, EL MAURI, EL MIQUEL, LA MERCÈ, LA RAQUEL, EL JOSE, EL JAUME, EL JOSEP MARIA I UNA SERVIDORA (ISABEL)




1 comentari:

  1. Fantàstica ruta i molt bon reportatge!! Una pregunta: quantes hores vau tardar en realitzar tota la ruta?

    ResponElimina