14 d’ag. 2012

EL MONT ROIG ( 2.864 m. ) ... Pallars Sobirà - Ariège (França)

El Mont Roig es troba a la vertent més solitaria i salvatge del Pallars Sobirà, Lleida, limitant amb l´Ariège ( França ).
Es pot pujar al cim per diferents senders i valls. Nosaltres ho hem fet sortint d´Esterri d´Àneu, agafant la carretera que porta fins al poblet de Cerbi i després pujant per una pista, força malmesa, fins al punt on la trobem barrada. És el moment de deixar els cotxes. Ens queda aproximadament un quilòmetre de pista per fer a peu, fins al pla de Sartari ( 1.960 m. ).
Després de passar un espectacular salt d´aigua que baixa de l´estany de la Gola, trobarem el sender que ens aproparà al refugi lliure de la Gola. A uns metres més amunt, ja treu el cap l´estany del mateix nom ( 2.250 m. ).
El vorajarem per la banda esquerra i ens anirem enfilant, molt suaument, cap al llac Calberante ( 2.364 m. ), cap al coll Curiós i el seu estany ( 2.450 m. ).
Després d´anar saltejant uns quants blocs de pedra, arribarem a un altre coll, on divisarem el preciós Estany Major de la Gallina i el pic del Ventolau al fons.
A partir d´aquí, el camí es fa una mica perdedor. És qüestió de crestejar fin trobar, de nou, el sender que ens durà cap al Coll de la Gallina.
Grimparem i passarem cap a l´altra banda de pic de la Gallina, on anirem a sortir al Coll de Tartera ( 2.565 m. ) i trobarem la "rematada final" : la forta pujada que ens conduirà fins el vèrtex geodèsic del Mont Roig ( 2.847 m. ). Abans, però, trepitjarem cim del Tuc de Tartera  ( 2.846 m. ) on hi trobarem una gran fita i unes vistes espectaculars.
Mitja volta i ara si !!
Ja tenim davant nostra la gran mole del Mont Roig, dividit en tres cims:  el del nord, anomenat Mont Rouge (per trobar-se dins de França ), el del centre, que és el punt culminant i el més alt, en 2.864 m. i el del sud, amb 2.855 m.
Encara que de lluny sembli que sigui bufar i fer ampolles arribar fins el cim més alt, no és així.
La cresta és força aèrea i cal grimpar i desgrimpar unes quantes vegades.
per fi, FEM CIM!! UN ALTRE D´ASSOLIT !!

Per baixar, farem el mateix recorregut que el de pujada.




refugi de la Gola

Estany de la Gola

Estany Calberante

Coll Curiós

Estany Curiós

pujant cap el Coll de la Gallina

Llac Major  de la Gallina i el Pic Ventolau al fons

En primer pla el Coll de Tartera i al fons el seu cim

Cim del Pic de Tartera ( 2.846 m. )

Cims nord, central i sud  del MONT ROIG

Cim central del Mont Roig ( 2.864 m. )

Estanys de Llobera i al mig el refugi Mont Roig

salt d´aigua que baixa de l ´estany de la GOLA


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada